Pompoensoep in het vierde leerjaar

Pompoensoep in de week van ‘Eet lokaal’

De voorbije zomer bracht geregeld kletsnatte dagen met zich mee, geen ideaal weertje dus voor de moestuinen. Vooral de pompoenen in ons schoolmoestuinschip kregen het hard te verduren. Door het aanhoudend natte weer en de schaduwrijke plaats werd het bijna een maat voor niks. Slechts een drietal kleine pompoentjes sierden het veldje.

Een schrale oogst dus! Maar niet getreurd. Op 14 oktober stond de eerste GoodPlanetactie op het programma: ‘Eet lokaal’. In verschillende klassen werden in de loop van die schoolweek allerlei gerechtjes bereid met lokaal geteelde groenten en/of fruit. Op vrijdag 15 oktober was het dus de beurt aan de kinderen van het vierde leerjaar om de koksmuts op te zetten. Een heerlijke butternut en twee kleinere oranje pompoentjes werden door meester Paul op voorhand in stukken gesneden. Heel wat kinderen hadden ook andere groenten meegebracht: rode paprika’s, tomaten en wortelen. Uit onze schoolmoestuin hadden we ook nog enkele rode uien en aardappelen. Een hele voorraad heerlijke groenten dus om te verwerken in onze soep.
Terwijl een deel van de kinderen de plakken butternut en de grote stukken pompoen in kleine stukjes sneden, gingen de anderen aan de slag met de paprika’s, tomaten en wortelen. De klas werd verdeeld in snijclubjes. Na al dat snijwerk, waarbij er gelukkig geen vingertopjes in de soep belandden, kon er worden overgegaan tot de laatste stap: het bereiden van de soep. Al gauw verspreidde er zich een heerlijke geur doorheen de klas, hetgeen de kinderen deed watertanden.

Tijdens de middagpauze, als de soep al iets minder heet was, was eindelijk het grote moment aangebroken. Tijd om te smullen dus. Algauw verdween de soep als sneeuw voor de zon.
In ons fotoalbum kan je enkele leuke foto’s van groentesnijders bewonderen.