Bos-2-daagse in Puytvoet

Met het vierde leerjaar op bostweedaagse! Het beloofde een leuke ervaring te worden. De dagen konden niet snel genoeg vooruitgaan. Jammer dat juf Nady net in die periode voor dit grote avontuur ziek werd en haar stem het helemaal liet afweten. Maar alleen op stap met een groep enthousiaste schatten is natuurlijk geen best idee. Gelukkig konden we juf Celine klasvrij maken zodat zij voor extra begeleiding kon zorgen. Dat had zij het vorige schooljaar ook al met verve gedaan. Zij had er dan ook fantastisch veel zin in. Maar ook Bastiaan, onze kok en foerier van dienst, zag het weerom helemaal zitten.

Eindelijk brak de dag aan. Donderdagochtend rond 9 uur arriveerden de 20 vierdeklassers één voor één aan de Zeveling, nieuwsgierig naar wat die twee dagen zouden brengen. Nadat het bed in orde was gebracht (gelukkig waren er heel wat helpende handen) en afscheid werd genomen van de ouders of chauffeurs, konden we echt aan deze twee uitzonderlijke dagen beginnen. Het programma stond bol van leuke en avontuurlijke activiteiten. Tijd voor verveling was er echt niet bij. Gelukkig maar! 

In de voormiddag werd een exploratietocht ondernomen. Soorten bomen en planten en allerlei herfstfenomenen werden onder de loep genomen. Tussendoor werden salto’s en andere gekke sprongen in een berg bladeren gemaakt. Dolle pret verzekerd!! Onderweg werd alle opgedane informatie neergepend in een bundeltje. Hierbij werd er druk overlegd in duo’s. Verschillende herfstbladeren werden verzameld en kregen een plaatsje tussen de bladen van een tijdschrift.

In de namiddag werden de kinderen in grotere groepjes verdeeld en erop uitgestuurd met een fotozoektocht. Als de weg correct werd gevolgd, zou een geheime code gevonden moeten worden. Met een klein beetje hulp van juf Celine of meester Paul lukte het alle groepen de geheime code te ontcijferen. Onderweg werd ook even halt gehouden voor een heerlijk tussendoortje. Voor alle duidelijkheid werd dit bos vanaf nu omgedoopt tot het wafeltjesbos. Een bekertje chocolademelk maakte dit heerlijke vieruurtje tot een klein festijn. Daar zorgde onze kok Bastiaan natuurlijk voor. Met een kruiwagen bracht hij al dat lekkers tot bij de kinderen. In dit bos werden ook enkele prachtige ‘schilderijtjes’ met natuurlijk materiaal vervaardigd. Gelukkig scheen de zon naar hartelust en was er deze eerste dag geen spatje regen te bespeuren. Na een moment van vrij spel werd het zachtjesaan tijd om de lege magen te vullen. Op het menu stond spaghetti, uiteraard met een heerlijke saus boordevol groenten. Zo vloog die eerste dag voorbij en voor je het wel en goed besefte, zaten we samen rond het kampvuur liedjes te zingen. Juf Mieke kwam er ondertussen gezellig bijzitten. Het werd een heel sfeervol eind van een geweldige dag! Bedtijd! En dat iedereen gelukzalig moe was, kon je merken aan de korte tijd waarin de meeste kinderen insliepen.

Dag 2 startte met een boscluedo, een detectivespel dus. Ook vandaag weer volop zon! Door kaartjes van bosbewoners en -voorwerpen te zoeken, konden de kinderen trachtten uit te zoeken wie in het bos allerlei vernielingen had aangericht of diefstallen had gepleegd. Vik, de sperwer, bleek de dader te zijn. Na de middag stond er een lesje kunstkuur gepland onder de deskundige leiding van juf Sarah. Na het bekijken van allerlei afbeeldingen van kleurrijke maskers, tekenden de kinderen een griezelig masker met houtskool op grote A3-bladen. Nadat een in het bos gevonden tak was aangebracht, mochten ze zelf enkele penselen met bosmateriaal vervaardigen. Hiermee werden nadien de maskers met bister ingekleurd. 

Maar mooie liedjes blijven niet duren en om 15.45 uur was het moment aangebroken om afscheid te nemen van elkaar en weer huiswaarts te keren.
’t Was een meer dan geslaagd bosavontuur. 

Neem zeker eens een kijkje in het fotoalbum:

https://album.glszandloper-gom.be/zandloper/index.php?/category/569