GLS De Zandloper

Sint-Gillis-Waas

Klassen

Bijlagen (pdf, doc, ...) kan u voortaan downloaden en bekijken dmv een rechtermuisklik te doen op de bijlage en vervolgens te kiezen voor "Koppeling opslaan als..."

 • Home
  Home Hier vind je alle blogberichten van heel de website.
 • Categorieën
  Categorieën Geeft een lijst weer met de categorieën van deze blog.
 • Tags
  Tags Geeft een lijst met tags weer die zijn gebruikt bij deze blog.
 • Bloggers
  Bloggers Zoek naar je favoriete blogger van deze site.
 • Teamblogs
  Teamblogs Vind je favoriete teamblogs hier.
 • Inloggen
Laatste artikelen

Geplaatst door op in Algemeen
Hits: 19
0

Geplaatst door op in Leerjaar 6

Tijdens de turnles op maandag was er een test handbal. Dat was heel leuk.

Heel deze week stond in het teken van de spreekbeurten. Elke dag kwamen er wel 5 kinderen aan bod die hun gezelschapsspel kwamen uitleggen. Niet zo eenvoudig terwijl er 25 kinderen en 1 meester luisteren naar jou. Net voor de kerstvakantie gaan we deze spelletjes dan ook spelen in het eerste leerjaar.

Deze week gingen we op donderdag al eens langs bij de jongste kindjes. We hielpen hen bij het schrijven van hun brief naar Sinterklaas. De goede Sint kwam op vrijdag langs en dan was het wel fijn dat onze petekindjes een brief konden afgeven...

 

Ook deze week maakten we enkele toetsen. Nu was het de toets van metend rekenen en Révision U21-U24 bij Frans.

Op vrijdag was het dan de grote dag. Sinterklaas kwam langs op school en gelukkig vergat hij ook onze klas niet.
We verrasten Hem met het liedje 'Retteketette Tiereliere'.

 

Hits: 8
0

Geplaatst door op in Leerjaar 6

In de week van 20 t.e.m. 24 november begonnen we reeds met het schrijven van onze eerste nieuwjaarsbrief. Dit komt omdat we binnenkort even een nieuwe meester hebben in de klas. Zo zijn we al wat voorbereid op het jaareinde.

 

Voorts was het een vrij normale week.

Tijdens de turnles speelden we handbal. Natuurlijk stonden er ook enkele toetsen op het programma. Zo maakten we de toets van Unité 24 en werden we ook getest op het onderdeel bewerkingen van Wiskunde blok 2. Op donderdag stond er nog een dictee op het programma en de dag erna mochten we de spreekopdrachten uitvoeren van onze Franse toets.

Gelukkig kregen we niet enkel toetsenen hoor deze week.

Tijdens de knutselles bij meester Paul hebben we een tekening gemaakt met herfstbladeren en maakten we een tekening van bomen in perspectief.

 

De week ging weer heel snel voorbij.

Hits: 12
0

Geplaatst door op in Leerjaar 5

Vrijdag maakten we met de leerlingen van het vijfde leerjaar chips. Eerst moesten we onze vastkokende aardappel schillen. Dat was voor sommige leerlingen al een hele opdracht. Daarna moesten we van die aardappel hele dunnen schijfjes snijden. Dit deden we met de hulp van een mandoline. Dit was een gevaarlijk werkje, maar dit liep bij bijna iedereen probleemloos. Wanneer de schijfjes gesneden waren, spoelden we ze nog eens goed onder het water. Daarna droogden we de schijfjes af, want water en hete olie gaan niet goed samen! Dan was het tijd voor de juf om in actie te schieten: de schijfjes werden gefrituurd in olie van 180°C. De juf leerde al snel dat je beter niet te veel schrijfjes in 1 keer kon bakken. Na ongeveer 3 à 4 minuten was de chips klaar en konden de leerlingen die op smaak brengen met kuiden. Het werd door iedereen erg gesmaakt. Voor meer foto's kan u terecht in het fotoalbum.

 

b2ap3_thumbnail_20171208_150449_resized.jpgb2ap3_thumbnail_20171208_152126_resized.jpgb2ap3_thumbnail_20171208_152549_resized.jpg

Hits: 15
0

Geplaatst door op in Leerjaar 5

 

We vormen in het vijfde leerjaar alle letters van het alfabet met ons eigen lichaam

(of dat van iemand anders).

voor foto's klik je hier

Hits: 21
0

Geplaatst door op in Leerjaar 3

Hey iedereen

 

Het derde leerjaar staat te popelen voor morgen! De Sint en zijn pieten komen namelijk naar school. Ze zijn al volop aan de slag gegaan om hem te verwelkomen. Ze hebben geoefend op een echte welkomsdans en maakten voor hen een nieuwe stoomboot met veel kamers: badkamers, speelgoedkamers, slaapkamers,... Wij kijken uit naar morgen! 

Prettige Sinterklaasdag! 

Hits: 24
0

Geplaatst door op in Leerjaar 1

Al een hele week (en sommige nog langer) zitten de leerlingen van het eerste leerjaar vol spanning

te wachten op de Sint. Donderdagnamiddag kwamen de meters en peters van het zesde leerjaar

op bezoek. We schreven samen een brief. 

 

Meer foto's vind je in het fotoalbum

Hits: 24
0

Geplaatst door op in Leerjaar 1

De voorbije weken werkten we in 1a rond zintuigen. Zien, horen, ruiken, proeven en voelen.

We deden het allemaal.

Tijdens de les 'ruiken' maakten we een zeepje. Daar zagen we dat Gust een echte 'zeepexpert' is.

We maakten fruitsaté's en proefden zo wat zuur, zoet en bitter is.

De chips smaakte zout.

Een bril, loep, lenzen alles kwam aan bod bij het zien.

Bij het schrijven maakten we enkele voelletters. 

We mochten veel ontdekken en experimenteren.

Een thema waar we allemaal van genoten.

voor foto's klik je hier.

 

Hits: 18
0

Geplaatst door op in Leerjaar 4

De kinderen van 4a hadden ze nog een poosje zien groeien in de moestuin, maar ondertussen hadden enkele leden van onze MOS-werkgroep de pompoenen geoogst en ze een plaatsje gegeven aan raam van de leraarskamer. Dit jaar waren er geen enorme kanjers bij. Toch wel een mooie oogst. Knap gekweekt toch?
Op vrijdagochtend 24 november was er in de twee vierde leerjaren heel wat drukte. Heel wat andere groenten, vooral rode en oranje, werden door hen meegebracht. De klas werd zo verdeeld in allerlei clubjes: een paprikaclub, een wortelclub, een pompoenclub,  een tomatenclub en een uienclub. Vooral de leden van deze laatste club kregen het af en toe wat lastig en werden tot tranen toe bewogen.  En dat allemaal voor het goede doel!
Na al dat snijwerk, waarbij er gelukkig geen vingertopjes in de soep belandden, kon er worden overgegaan tot de laatste stap: het bereiden van de soep. Al gauw verspreidde er zich een heerlijke geur doorheen de gangen van onze school, die menig voorbijganger deed watertanden.
Net voor de middag, als de soep al iets minder heet was, was eindelijk het grote moment aangebroken.
Uit de boterhamdoos werd een eerste boterhammetje opgevist en samen met een overheerlijke tas soep opgegeten. Echt een beetje feest in de klas.
De soep verdween als sneeuw voor de zon. In de grote soeppan bleef geen druppeltje meer over.
Neem zeker eens een kijkje in ons fotoalbum!

  

 

Hits: 18
0

Geplaatst door op in Leerjaar 6

Hier zijn we weer met onze wekelijkse verslagjes...

Hopelijk houden we dit nu vol tot het einde van het schooljaar.

 

Na de fijne bosklassen stond er terug een normale schoolweek op ons te wachten.

Een weekje later dan de andere klassen zijn wij ook begonnen met de actie 'Helm op, fluo top'.

We kunnen stickers verdienen als we ons hesje dragen. We krijgen er zelfs eentje extra als we ook nog eens onze fietshelm dragen.

Heel veel kinderen waren vanaf de eerste dag al in orde.

 

Op maandag namen we deel aan de Vlaamse Junior Stem Olympiade.

We kregen 32 technologische vragen voorgeschoteld en zitten vol ongeduld te wachten op de uitslag.

Na de middag hadden we hockey bij meester Tom.

 

Onze 'normale' week kreeg op dinsdag weer een rare kronkel.

Bij meester Paul leerden we Russische liedjes aan...

 

Uiteraard verwerkten we deze week ook nog wat ervaringen van onze bosklasweek.

We gebruikten hierbij ook onze atlas en de bijhorende legende om wat bij te leren.

Het was wel niet gemakkelijk: afstanden berekenen met de school, leren over de noorderbreedte en oosterlengte...

We kregen heel wat nieuwe begrippen op ons bord, maar in focusthema 2 (wero) gaan we hier nog dieper op in.

 

Tot volgende week!

Hits: 17
0

Geplaatst door op in Leerjaar 6

Aangezien we vrij snel na het ontbijt moesten vertrekken, stond onze wekker toch iets vroeger.     

Om 7u00 werden de kinderen gewekt. Deze keer was het de beurt aan het liedje ‘Wakker worden’ van Samson en Gert. Gelukkig stond het op repeat (en niet 1x laugh)…

De meeste kinderen hadden, zoals afgesproken, reeds hun meeste hebben en houden donderdag al ingeladen in hun koffer (of ernaast, als ze het er niet meer bij kregen). Het ‘verloten’ van gevonden spullen bleef ook heel beperkt tot 2 paar sokken en een onderbroek… Dit geeft uiteraard nog gen garantie voor jullie… Al onze koffers werden dan naar beneden gebracht zodanig dat we een laatste inspectie konden uitvoeren. Alles stond dus klaar zodanig dat we na het ontbijt en het klaarmaken van onze lunch vrij snel konden vertrekken. En zo geschiedde…

 

Onze autobus bracht ons eerst nog even naar de afdamming van de Gileppe. Vanaf het balkon aan de uitkijktoren hadden we een mooi uitzicht over het gebied. We daalden eerst af tot op de dam zelf en aansluitend namen we de lift in de uitkijktoren (77 meter hoog) voor een panoramisch zicht. Zelfs de lift was een belevenis op zich. Deze bevindt zich namelijk aan de buitenkant van de toren en heeft een glazen wand… Op naar onze volgende tussenstop.

Een drie kwartier later kwamen we aan bij de steenkoolmijn van Blègny. Nog steeds druilerig weer vandaag, maar gelukkig stond het water in de mijn niet in de gangen waar wij moesten zijn (170 meter diepte = niveau van de Maas en het principe van de communicerende vaten).

Daar aangekomen konden we eerst onze lunch nuttigen in de polyvalente zaal, die we helemaal (300 plaatsen) voor ons alleen hadden. Een welgekomen vaststelling na een toch wel intensieve week. Na ons middagmaal konden de leerlingen nog even de souvenirwinkel overvallen... Er werd ook nog een bezoekje gebracht aan de speeltuin. Het klein beetje nat op de schommels deerde de leerlingen niet en zo werd de wachttijd toch op gevoelsmatig vlak ingekort.

 

Op naar het eigenlijke bezoek dan.

Na een introductiefilm waarin we een antwoord kregen op de vragen ‘wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe’ in verband met steenkool, daalden we met een oude lift de ondergrond in.

Op dertig meter diepte betraden we het rijk van het zwarte goud. We luisterden heel aandachtig naar onze gids. Het leven van de kompels doorheen de geschiedenis werd uit de doeken gedaan en ook de werktuigen kwamen aan bod. We bleven niet steken hoor op deze diepte. We namen een steile trap naar beneden die ons op zestig meter onder de grond bracht. Na de rondleiding daar beneden namen we terug de mijnwerkerslift tot twaalf meter boven de begane grond. Zo gebeurde dat vroeger ook met de steenkoolwagonnetjes en we volgden dus dezelfde weg. Een enorme ervaring!

 

Het was een hele fijne week, iedereen heeft ervan genoten.
We willen hierbij de kinderen van harte bedanken voor deze leuke periode en we zullen elkaar nog wel zien dit schooljaar!

 

Hits: 35
0

Geplaatst door op in Leerjaar 6

Een dagverslagje schrijven na het afscheidsfeestje van deze avond… Het valt ons ook zwaar om morgen de leerlingen te laten ‘gaan’ na deze week… Er vloeiden geen traantjes, maar de samenhorigheid tussen de leerlingen viel toch wel in de smaak bij de leerkrachten.

 

Zoals gebruikelijk galmde er bij het ochtendgloren weer een heerlijk wekliedje door de boxen. “Wakker worden” (uit de musical Doornroosje) kreeg de meeste stemmen.

 

Na het ontbijt hadden we een vrije voormiddag. Van deze tijd maakten we gebruik om elkaars schimmenspel te aanschouwen. Daarna was er nog even tijd om wat variatie aan te bieden. Sommige leerlingen speelden enkele spelletjes op het grasplein voor ons gebouw, anderen doken met hun botten een beekje in. Enkele sportieve leerlingen vergezelden meester Kevin en liepen zo’n 5km rond het domein…

 

Als middageten kregen we lekkere cannelloni voorgeschoteld. We konden ons buikje rond eten, zodat we goed voorbereid de tocht naar de stad Spa konden afleggen. Eerst brachten we een bezoek aan Spa Monopole. Daar leerden we weer heel wat bij over de werking, het nut en de geschiedenis van het water. Dit deden we via een spel met QR-codes en een tablet. Op het einde van het bezoek kregen we een gekoeld drankje aangeboden, met nog een tweede drankje erbij (nieuw in het assortiment). Ook onze reiskoffer zal extra gevuld zijn aangezien we ook een T-shirt kregen. Daarna namen we rustig de tijd om de leerlingen mee te nemen in de rijke geschiedenis en bekeken we enkele huidige bezienswaardigheden die Spa te bieden heeft. Tijdens onze tocht hebben we ook heel wat toiletbezoeken moeten regelen. Misschien zat het water van Spa er voor iets tussen…

 

Het avondeten (soep, frietjes, rauwkost en hamburger) stond ook in het teken van Halloween.

De mensen van de keuken waren allen verkleed in griezelfiguren. Ook onze kinderen en begeleiders moesten niet onderdoen hoor!

Na deze maaltijd stond er ons nog een verrassing te wachten. We waren getuige van een prachtig vuurwerk. Met de monden open aanschouwden we het mooie spektakel. Er zijn wel enkele leuke foto’s.

De avond werd traditioneel afgesloten met een fuif. Het was een fijne week. Daarna duurde het dan ook niet lang eer de leerlingen van GOM en De Zandloper hun laatste nacht in hun bed gingen voortzetten.

 

Straks (ja, we zijn reeds vrijdag) trekken we nog naar de afdamming van de Gileppe en de steenkoolmijn van Blegny. Het belooft nog een fijne dag te worden, met een afsluitend afscheidsmoment die bij heel wat kinderen zwaar zal vallen…

Het verslag daarvan zal in de loop van het weekend (vrijdagavond zal niet haalbaar zijn, vrees ik) op de schoolwebsite verschijnen.

 

Tot vanavond!

Hits: 42
0

Geplaatst door op in Leerjaar 6

Deze ochtend helaas geen ochtendtune om de kinderen mee te wekken. Naast de problemen met de wifi hier in ons gebouw (waardoor het soms iets langer duurt vooraleer het verslag en de foto’s online staan), gaf nu ook de USB-stick de geest. Gelukkig kwam mevrouw directeur deze avond toe en konden we tijdig ons bestellijstje doorsturen…  #problemssolved

Zoals verwacht volgens de meteorologische diensten, waren de weergoden ons helaas minder gunstig gezind dan gisteren… Een druilerige start van de dag was ons deel, maar gelukkig gaf de buienradar droger weer na 10u.

 

Voor onze activiteiten tijdens de voormiddag werd onze groep weer opgesplitst in 2 groepen. Zo ging 1 groep het touwenparcours verkennen. Eerst werd er een woordje uitleg gegeven en daarna konden de leerlingen zich een weg banen van uitdaging tot uitdaging. Op het einde konden de leerlingen zich laten glijden door de lucht bij de kabelbaan. Een hele ervaring! Wegens het mindere weer kreeg de tweede groep een ‘plan B’ voorgeschoteld. Zij trokken naar het gebouw om een schimmenspel voor te bereiden. De verdere uitwerking hiervan volgt morgen. Na anderhalf uur werd er dan van activiteit gewisseld.

Na het middagmaal (pizza) werden we opgewacht door instructeur Alain voor een oriëntatieloop. Met een kaart van het domein werden we in groepjes van 3 naar alle hoeken van het terrein gestuurd. Eerst werd er uitgelegd hoe we moesten werken met de kaart. Dan konden we van start gaan. En jawel hoor, onze school brak het bestaande record (tijd om reeks 1 op te lossen)! De groepjes die klaar waren met kaart 1, kregen moeilijkere oefeningen om op te lossen.

Tijdens de namiddag bleef het gelukkig droog, maar de mist kwam wel sterk opzetten.

Na deze activiteit werden de prijzen uitgereikt van de bosklasquiz. Voor iedereen een cadeautje uiteraard, maar de winnaars (De pinguïns) mochten eerst langs de prijzentafel passeren.

Nadien was er het weer tijd om de douche in te duiken. Tijdens deze vrije ruimte konden we ook mevrouw directeur verwelkomen.

 

Het avondeten bestond zowaar uit tomatensoep, ebly, broccoli en tongrolletjes. Als dessert kregen we een chocomousse. Na het avondmaal gingen we met alle kinderen en begeleiders naar een show kijken. Een goochelaar kwam zijn kunsten tonen. Hij nam de kinderen mee in de fantastische wereld van de magie en ze hebben er van genoten! Helaas waren er hier ook enkele technische mankementen. Daarna zochten we vrij snel ons bedje op (21u30). We konden het allemaal goed gebruiken, al zijn we met de leerkrachten op dit moment uiteraard nog aan het werk…

 

Tot morgen! 

Hits: 50
0

Geplaatst door op in Leerjaar 6

De tweede dag beloofde een zware dag (hele dag stappen) te worden.

Onze wekker (het liedje ‘Goeiemorgen, morgen’ van Nicole en Hugo) gaf om 7u15 het startschot voor deze tweede bosklasdag. De weersvoorspelling beloofde veel goeds en bij de eerste blik naar buiten was het direct een schot in de roos. De witte grasvelden lieten reeds uitschijnen dat het een frisse ochtend was, maar de blauwe lucht en de daarbij horende opkomende zonnestralen gaven ons een warm gevoel vanbinnen...

 

Na het ontbijt vertrokken we met een bus naar de Venen van Malchamps. De zon kwam er nu echt goed door en een muts volstond om de koude te trotseren. Onze groep werd in 2 verdeeld. Met elk een gids op kop, trokken we dit prachtig natuurlandschap in. Elke gids legde de klemtoon op een ander aspect van de venen waarbij we eigenlijk de 2 verhalen aan elkaar zouden moeten koppelen.

’s Middags mochten we in een barbecuehut een broodje met braadworst XL verorberen. Na het stevige middagmaal konden we dan de terugtocht te voet aanvatten via het bos. We kregen ook daar heel wat info mee over het leven in het bos. We namen elk een verschillende route. De ene groep stopte op de terugweg bij een bron. De kinderen die wilden drinken van het water, mochten dit gerust doen. De smaakpapillen van de leerlingen werden getest.

De leerlingen van de andere groep namen een iets avontuurlijke tocht en liepen zelfs via tunneltjes (waar de beek door liep) richting het domein.

 

Teruggekomen in onze Fermette, hadden we de tijd om ons te douchen en op onze positieven te komen. We maakten dan van de gelegenheid gebruik om onze briefjes naar het thuisfront te schrijven. Deze zullen waarschijnlijk vrijdag aankomen.

 

Na het avondmaal (soep, wortelpuree en varkensmedaillon) stond er het tweede deel van onze bosklasquiz op het programma. Eerst werden de scores aangevuld van de spelrondes van gisteren. Daarna kregen de leerlingen nog enkele vragen- en doerondes voorgeschoteld. Heel wat talenten kwamen naar boven. Alle kinderen hebben heel goed meegewerkt!

 

Na het avondgebeuren (22u) zochten de kinderen vrij vlot hun bedstee op.

Ondertussen is het voor de leerkrachten 1u… Ook ons bedje roept…

 

Groetjes!   

 

De bosklassers                                                                                                  

Hits: 73
0

Geplaatst door op in Leerjaar 6

“Eindelijk, de herfstvakantie was gedaan!!” Dat uit een kindermond horen, doet misschien even de wenkbrauwen fronsen, maar niet als deze zin te horen was bij de leerlingen van het zesde leerjaar van De Zandloper. Vol goede moed vertrokken we vandaag namelijk op bosklassen. Hier werd reeds van bij de start van het schooljaar naar uitgekeken…

  

De autobus kwam enkele minuten over acht toe, perfect op tijd dus dit jaar om onze tocht aan te vatten richting Spa. Bij navraag bleek dat de chauffeur reeds om 4u thuis vertrokken was. Omstreeks 6u30 was hij al ter hoogte van Kemzeke (aansluiting Expresweg). Goed voorzien dus op eventuele vertragingen onderweg, waar hij gelukkig geen last van had. We konden aldus vrij snel inladen en vertrekken richting Meerdonk. Bij het kruisen van de E34 verschenen de eerste figuurlijke donkere wolken voor de felle ochtendzon. #file #ohjee #zegdathetnietwaarishe

Uit goede bron bleek dat er een ongeval gebeurd was net voorbij Vrasene. Deze opstopping of bouchon was voor ons geen probleem. Om 8u45 konden we onze rit verderzetten, na het ophalen van de leerlingen van GOM. Via de haven van Antwerpen geraakten we toch vrij vlot op de Expresweg (voorbij het ongeval) en ook de Kennedytunnel leverde geen noemenswaardig tijdsverlies op… In rechte lijn dus naar stop nummer 1…

Onderweg werden enkele spelletjes bovengehaald, wat bijgepraat na de vakantie of rustig een boekje gelezen. Anderen verkozen dan weer wat sightseeing: het veranderende landschap (rotspartijen, het glooiende uitzicht, tot zelfs een plaatselijke friterie…) sprak voor zich.

Omstreeks 11u30 kwamen we aan bij de grot van Comblain-au-Pont. Eerst even onze picknick naar binnen gespeeld om daarna het ondergronds avontuur aan te vatten. Onze grote klasgroep werd in 3 groepen verdeeld. Daarna trokken we de grot in, of kregen we wat meer uitleg via verschillende maquettes. Zo leerden we het principe kennen van de verschillende druipstenen, de stalagmieten en stalactieten. We konden verschillende mooie creaties bewonderen. In de grot zelf genoten we van een stiltetocht. Hierbij probeerden we heel stil de wandeling te maken om de aanwezige vleermuizen (en we zagen er wel enkele) niet te storen. We leerden heel wat bij over deze dieren! Zo stonden we versteld van het feit dat de hartslag van de vleermuis in de zomer schommelt tussen 300 en 400 slagen per minuut en in zijn winterslaap deze nog maar 6 tot 10 slagen per minuut bedraagt… Ook de lichaamstemperatuur en de ademhaling kennen een serieuze daling!

Van deze gidsen kregen we al een eerste pluim! We hebben fantastisch meegewerkt!

Omstreeks 14u vertrokken we richting Domaine de Mambaye. Aangekomen op het domein konden we vrij snel onze woonplaats betreden en onze kamers in orde brengen. We hadden nog even de tijd om kennis te maken met de leerlingen van de andere vestigingsplaats. Meester Dries had hiervoor enkele opdrachten uitgewerkt.

Om half zeven staken we onze benen onder tafel en mochten we ons te goed doen aan onze eerste warme maaltijd van de kok ter plaatse: kervelsoep, courgette en kip. Als toetje was er een flan voorzien.

Onze eerste dag sloten we af met het eerste deel van bosklasquiz. De smurfen, de bezige bijtjes en andere groepjes strijden voor de eer en geven het beste van zichzelf tijdens de  7 vragenrondes en 6 doerondes. Morgen het vervolg hiervan…

Nu het bedje in, want morgen staat er een stevige activiteit op het programma: de venen van Malchamps.

Groetjes!

Hits: 86
0

Geplaatst door op in Leerjaar 3

 

Dag iedereen! 

 

Vorige maand was het een speciale maand! Oktober staat namelijk helemaal in het teken van de Herfst. Dit mochten ook de leerlingen van het derde leerjaar ondervinden. We trokken een aantal namiddagen richting het schoolbos om daar allerlei activiteiten te doen zoals het maken van een driegangenmenu, het afleggen van parcours, opdrachten doen voor de modderkoning,... Ook maakten we een prachtige kroon met verschillende schoonheden van de natuur. We genoten ervan! 

Hits: 60
0

Geplaatst door op in Leerjaar 4

Dagen voor het vertrek kon je al voelen dat de zenuwen gespannen stonden. Met het hele vierde leerjaar op tweedaagse. Het beloofde een leuke ervaring te worden. De dagen konden niet snel genoeg vooruitgaan. 

Eindelijk brak de dag dan toch aan. Donderdagochtend rond 9 uur arriveerden alle 31 vierdeklassers één voor één aan de Zeveling, nieuwsgierig naar wat die twee dagen zouden brengen. Nadat het bed in orde was gebracht (gelukkig waren er heel wat helpende handen) en afscheid werd genomen van de ouders, konden we echt aan deze twee uitzonderlijke dagen beginnen. Het programma stond bol van leuke en avontuurlijke activiteiten. Tijd voor verveling was er echt niet bij. Gelukkig maar! 

In de voormiddag werd een exploratietocht ondernomen. Soorten bomen en planten en allerlei herfstfenomenen werden onder de loep genomen. Tussendoor werden salto's en andere gekke sprongen in een berg bladeren gemaakt en werd de grootste gracht een heerlijk speeldomein. Na de middagmaaltijd volgde de verwerking. Alle opgedane informatie werd neergepend in een bundeltje. Hierbij werd er druk overlegd in groep. In de namiddag werden de kinderen in 8 groepjes verdeeld en erop uitgestuurd met een fotozoektocht. Als de weg correct werd gevolgd, zou een geheime code gevonden moeten worden. Met een klein beetje hulp van juf of meester, lukte het alle groepen de geheime code te ontcijferen. Onderweg werd ook even halt gehouden voor een heerlijk tussendoortje. Ook dat hoort er natuurlijk bij. Daar zorgde onze kokkin Petra voor. In het kampenbos werden ook enkele prachtige kunstwerken met natuurlijk materiaal vervaardigd. Alleen een lichte motregen was een beetje een pretbederver. Onze eerste dag vloog voorbij en voor je het wel en goed besefte, zaten we samen rond het kampvuur liedjes te zingen. Gelukkig wou de regen even wijken. Samen met mevrouw directeur en juf Nady (met gitaar!) werd het een heel sfeervol eind van een geweldige dag! Bedtijd! En dat iedereen gelukzalig moe was kon je merken aan de korte tijd waarin iedereen insliep.

 

Dag 2 startte met een boscluedo, een detectivespel dus. Het zonnetje priemde geregeld doorheen de wolken, een meevaller! Door kaartjes van bosbewoners en -voorwerpen te zoeken, konden de kinderen trachtten uit te zoeken wie de boswachter had weggelokt uit het bos . Katrijn het konijn bleek het booswicht te zijn. Wie had dat gedacht? Na de middag volgde een grondstoffenmemory. Door opdrachten correct uit te voeren, konden memorykaartjes worden verkregen. Bedoeling van het spel was om zoveel mogelijk paartjes te maken binnen de voorziene tijd. Alle groepen slaagden er in alle kaartjes te bemachtigen. Wat een prestatie zeg!

Maar mooie liedjes blijven niet duren en om 4 uur in de namiddag was het moment aangebroken om afscheid te nemen van elkaar en weer huiswaarts te keren. 't Was een meer dan geslaagd bosavontuur. 

Hieronder zie je enkele sfeerbeelden.
In ons fotoalbum kan je nog meer fotomateriaal bewonderen en ontdekken hoe fijn het wel geweest is!

   

  

Hits: 44
0

Geplaatst door op in Leerjaar 5

De leerlingen van het vijfde leerjaar maakten zelf mayonaise en allerlei mayonaise-slaatjes.

Voor foto's klik je hier

Hits: 67
0

Geplaatst door op in Leerjaar 4

Naar jaarlijkse gewoonte werden de kinderen van 4a ook dit jaar weer uitgedaagd om een nieuwe klastakendraak te ontwerpen.

Na een creatief tekenmoment werden er verkiezingen gehouden. De kinderen mochten drie stemmen uitbrengen. De draak van Jules werd overtuigend winnaar.

Samen met drie helpers mocht Jules vervolgens de draak in het groot uitwerken. Het resultaat kan je onder dit artikeltje bewonderen.

  

     

Hits: 42
0

Geplaatst door op in Algemeen

Ondertussen is ook onze MOS-werkgroep al een hele poos ijverig aan het werk gegaan. In september konden de leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar zich hiervoor inschrijven. Vooral kinderen met groene vingers voelden zich geroepen om hieraan deel te nemen. Dit schooljaar bestaat de MOS-werkgroep uit maar liefst 60 enthousiaste kinderen. Je kan ze onderaan dit artikel bewonderen. Naast de gewone wekelijkse taken zoals het onderhoud van onze schooldieren (drie kippen, één haan en twee cavia's) en de moestuin staan er ook dit schooljaar weer heel wat andere activiteiten op het programma: wintervoedsel voor de vogels maken, een zwerfvuilactie, helpen op de bioboerderij, een receptie met groenten uit onze moestuin, …

Vorige zomer heeft onze oudste kip, die er al bij was toen het kippenhok zich nog naast het oud leraarslokaal bevond, er het loodje bij neergelegd. Van onze vroegere burgemeester, Remi, kregen we meteen een nieuw exemplaar. Meteen ook de gelukkigste kip van het stel want zij vertoeft meer buiten het hok dan dat zij de overige kippen gezelschap houdt. Dit wordt zeker vervolgd!

Op de foto's kan je ook merken dat de MOS'sers weerom aan de vogels hebben gedacht. Ondertussen hangen er al enkele tassen, gevuld met vet en zaden, een paar zelfgemaakte voederbakjes (uit brikken) en pindasnoeren op.

Afsluiten doen we met iets minder goed nieuws! Juf Céline verlaat onze school en dus ook onze MOS-werkgroep. Jammer wel, we zullen haar hard missen.
We wensen haar veel succes met haar nieuwe baan en hopelijk brengt ze ons geregeld een bezoekje.

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hits: 0
0

Oefentoetsen Mundo

Oudercomité

Oudercomité

Bingel

Bingel

Kweetet

 
 
 

Jarigen Van De Maand

Oudercomité