b2ap3_thumbnail_1.jpg

 

We maken een ‘Hundertwasser’-masker … Doedadingendag vrijdag 29 januari 2016

Vooraleer wij aan het werk gingen aan onze maskers, bekeken wij uitvoerig de schilderijen en gebouwen van de kunstenaar Hundertwasser.

Wat wij uit de beschouwing overhouden is, is dat de kunstenaar erg van kleur hield en van lijnen, die niet recht hoeven te zijn, dat hij heel veel spiraal (rond en vierkant) verwerkte, dat natuur een grote rol speel in zowel zijn schilderijen als in zijn gebouwen, …

Daarna gingen we aan het werk :

1.     Met een priknaald en aan de hand  van een sober voorbeeldmasker brachten we de oog- en mondopeningen over op een stuk karton.

2.     We ‘openden’ de ogen en de mond in het karton.

3.     We maakten een schets op het karton. Zo konden we onze ideetjes al een eerste vorm geven.

4.     Dan beslisten we het masker in waskrijt uit te werken, omdat deze veel kleur afgeven en bovendien mooie effecten geven als verschillende kleuren boven elkaar gebruikt worden. Accenten konden ondersteund worden door verschillende potloodtechnieken en een dikke stift kon ook aangewend worden om randen aan te geven.

5.     Daarna aan het werk !

6.     Bij de middagpauze leek het heel moeilijk om te stoppen voor sommige leerlingen ; ze hadden de smaak goed te pakken.

7.     Na de middag werd er nog flink doorgewerkt… af en toe hielden we halt om ook eens bij elkaar te gaan kijken, zo kregen we ook soms nog ideetjes om onze techniek bij te sturen.

8.     Toen gingen we op de foto met ons masker, zodoende kunnen we volgende week de maskers mee naar huis nemen.

Het was de tofste doedagingendag ooit ! luidde het besluit van de jonge kunstenaars.

Alhoewel, dat heb ik nog wel al te horen gekregen …

 

b2ap3_thumbnail_2.JPG

                                                          Juf Bibiane